A split klíma előnyei

Miért válasszunk split klímát?

A split klíma technológiája

A split klíma olyan hűtőrendszer, amely egy beltéri és egy kültéri egységből áll. Közöttük helyezkedik el a hűtőközeget szállító egység. Népszerűségét ennek az osztott technológiának köszönheti: a légkondicionálás kényelmetlen velejárói a hűtött helyiségen kívül zajlanak.

Hogyan működik egy split klíma berendezés? A légkondicionálók a párologtatás folyamatát használják ki. Minden berendezés az alábbi négy részből áll, melyeken keresztül a funkcionálása is jól felvázolható:

  • a kompresszor, amely a körforgást biztosítja
  • a belső térben elhelyezkedő elpárologtató
  • a kondenzátor, ahol az elpárologtatott hűtőközeg ismét folyadék halmazállapotát veszi fel
  • és végül az adagoló

A split klíma előnyei és hátrányai

A split klímák esetében a kompresszor – amely a leghangosabb eleme a rendszernek – a külső egységben helyezkedik el. Óriási előnye ezáltal, hogy zajmentes. A mechanizmus során termelt hő sem kerül vissza a lehűtött térbe, így kevesebb energia felhasználásával tartja szinten a kívánt hőmérsékletet. Sokkal hatékonyabb és korszerűbb módszere a légkondicionálásnak, mint például a ventilátorok.

Amikor klímát választunk számos más prioritás is előtérbe kerülhet. A hűtési funkció mellett egy jól megválasztott klímaberendezés a fűtési szezonban is otthonunk hasznos eleme lehet (SCOP klíma). Egy modern háztartásban nem kis mértékben járulnak hozzá az ilyen típusú split klímák a rezsi csökkentéséhez. Amellett, hogy légkondicionálók által könnyedén szabályozhatjuk lakásunk, irodáink hőmérsékletét, levegőtisztító funkciót is ellátnak. Nagy segítség lehet ez a pollenallergiásoknak: gyógyszerek nélkül és tiszta, pormentes környezetben élhetünk segítségükkel.

A split klímáknak is többféle típusa ismert:

  • oldalfali
  • mono-split
  • multi-split
  • kazettás
  • parapet klíma

Legnépszerűbb az oldalfali verzió, hiszen kevés helyet foglal, így előszeretettel használják háztartásokban, irodákban. Ugyanakkor érdemes számításba venni, hogy ennél a klímánál kedvezőtlen elhelyezés esetén a hőeloszlatás nem lesz egyenletes. Míg egyes helyiségek kellemesen hűvösek lesznek, addig egy távolabbi szobában alig érzékeljük majd a légkondicionáló hatását.

Nagyszerű megoldás lehet erre egy kiterjedt, multi-split klímaberendezés. Ez esetben több beltéri egység csatlakozik egy kültéri berendezéshez, így lehetővé válik, hogy egyszerre hűtsük le otthonunk akár egymástól távolabbi pontjait is. A kazettás és parapet megoldások pedig a speciális esetekre lettek kitalálva: előbbi az álmennyezetes helyiségek, utóbbi a tetőteres épületek légkondicionálását látja el.

Split klmía elmei, részei, kültéri és beltéri egység

Népszerű split klíma gyártók

Számos nagy nevű gyártó felhozatalában találunk split klímákat a piacon. A legtöbb forgalmazónál az LG és a Panasonic berendezései nyújtják a legmodernebb és legsokrétűbb funkciókat. Ezeknél a márkáknál a legjobbak a felhasználói visszajelzések és nekünk klímaszerelőknek is jó tapasztalatunk van a két nagy multi termékeiről.

A Panasonic légkondicionálók kiemelten jó minőségűek. Japán tartósságvizsgálatnak alávetett termékeik hosszú távon üzemelnek kifogástalanul. Ugyanakkor az LG is az élmezőny képviselője, számos korszerű, inverter technológiával ellátott Split klímatípusuk A+++ energiahatékonyság minősítést szerzett. A kivételes, 10 évre szóló termékgarancia pedig önmagáért beszél.

Ha további kérdése maradt, kérjen tájékoztatást kollégáinktól a megfelelő klímaberendezés kiválasztásáról. Javasoljuk, hogy szakemberek közbenjárásával vágjon bele otthona klimatizálásába!

Bejegyzés megosztása

Facebook
Email