Mi alapján válasszunk klímát?

Hogyan lehet jó klímát választani?

Mi alapján válasszunk klímát?

A klíma választása egy fontos döntés, mert az ember nem minden nap hoz ekkora összegű pénzügyi döntéseket.
A készülék megválasztásának szempontjai a következők lehetnek:

  • Lakás vagy szoba négyzetméter nagysága: Általánosságban az az elv érvényes a klímák kiválasztásánál, hogy 10 nm2/1KW. Ez az elv főleg a hűtésre érvényes, mivel a hideg levegő nehezebb mint a meleg levegő a faj súlyánál fogva. Ezt fűtésnél érdemes egy picit felül méretezni.
  • Ablakok tájolása: Ez a tényező is e hűtésnél játszik szerepet, mert nyáron a nap sokkal inkább melegíti a déli oldalt, így a klímánk méretezésénél ezt is figyelembe kell venni. A mai nagy méretű ablakokon a sok fénnyel együtt, több hő is bejut a lakásunkba.
  • A villanyóra szekrény biztosíték méretezése: A mai klímák áramfelvétele az inverter miatt egyenletes. Ez azt jelenti, hogy az indítóáram sem löki meg a villanyórát, mint például a mikró sütő, vagy a hajszárító. Ezért egy átlagos 32 Amperes villanyóra biztosíték bőven kiszolgálja a szükséges áramfelvételt.
  • Szobán belüli elhelyezés: Érdemes hosszanti falra merőlegesen, mint egy téglalap rövidebb oldalára felhelyezni a belső egységet, mivel a levegő így az egész lakást be tudja fújni.
  • Fűteni is akarunk a készülékünkkel? Ez esetben SCOP 4 től ajánlott a klímát kiválasztani. A fűtő klíma gyakorlatilag fordított módban működik, mint a hűtő üzemmód. A téli hideg időben is a hűtőközeg tulajdonságánál fogva képes a beltéri hőcserélőbe olyan forró elpárolgott gázt be nyomni a kompresszor, ami a ventilátor segítségével bejutva a szoba légtérbe felmelegíti a helyiséget.

Eközben a külső egységen, megjelenik a deresedés, mivel a gáz jóval hidegebb a külső levegőnél. Az így képződött jég később akadályozza a levegő áramlását, és így a hőcserét, ezért az automatika olvasztó funkcióba kapcsol. Ez okból a téli időszakban mindenképpen gondoskodni kell a leolvasztott víz elvezetéséről, ami akár több liter is lehet naponta. Az SCOP 4 besorolású készülékek akár -15 fokban is jól ellátják ezt a hőcserét.   Vannak készülékek amik külön fűtőszál segítségével végzik a leolvasztás funkciót. Ez azért jó, mert nincs jegesedés, és így nem csökken a klíma hatásfoka.

  • A klíma márkája és tudása: Vannak jó közép és prémium kategóriás készülékei. Cégünk bevált Középkategóriás készüléke a GREE. Sok fogy belőle, és kevés rá a panasz. Egyik legközkedveltebb a GREE BORA WIFI, 3.2 KW teljesítmény, kb 0.9 kW áramfelvétel. Ez a készülék kb 35 nm2 helyiséget képes fűteni, hűteni.  A wifinek köszönhetően internetről kapcsolható a készülék, és így egy nyári este hazafelé a kocsiban bekapcsolható a mobilunkról a hűtő funkció, és mire hazaérünk behűtött lakás vár minket. Vannak készülékek amik külön fűtőszál segítségével végzik a leolvasztás funkciót. Ez azért jó, mert nincs jegesedés, és így nem csökken a klíma hatásfoka.

Ha szeretne további információhoz jutni, keressen minket bátran. A klima szerelés a szakterületünk, így biztosan megtaláljuk az Ön igényeihez szabott megoldást.

Bejegyzés megosztása

Facebook
Email