Klíma tisztítás lépésről lépésre

Klíma Tisztítás lépésről lépésre

Miért fontos a klímatisztítás?

Minden légtechnikai eszközt, köztük a klíma berendezéseket is takarítani, tisztítani kell. A otthoni klímák tisztítását nem csak a szakemberek ajánlják, a légkondícionáló gyártók is gyakran megkövetelik. Az se véletlen, hogy sok intézménynél előírások és jogszabályok követelik meg a klímatisztítás rendszeres elvégzését.

Elsősorban azért javasoljuk a klíma gyakori takarítását, mert egészségügyi szempontból kockázatos ha koszos légkondícionálót használ. A berendezések könnyen nedvesednek és lecsapódik bennük a pára. Ez pedig kellemes közeget teremt számos baktérium és gomba megtelepedésének. Ha elmarad a tisztítás, a klíma ezt a levegőt fogja kifújni, így pedig kockáztatja a saját, a családja vagy munkahely esetén a kollégái egészségét.

Munkánk során már hívtak minket olyan klímához, melyet évek óta nem látott szakértő és házilag se tisztították ki. Megdöbbentő mennyiségű lerakódás és penész volt a készülékben. Miután megmutattuk a tulajdonosnak, soha többé nem hagyta ki a klíma takarítását. Képet inkább nem is mellékelünk az ilyen esetekről, de elhiheti, hogy megdöbbentő látvány.

Milyen betegségeket okoz a klímatisztítás elhanyagolása?

 • A tüdő számtalan típusú megbetegedése,
 • Tüdő aspergillosis,
 • Legionárius betegség,
 • Pontiac-láz,
 • Enyhe de gyakori megfázásos tünetek,
 • Asztma,
 • Számtalan típusú allergia

Ráadásul az elhanyagolt klímák nem csak betegségeket okoznak, de a használatuk kellemetlen is lehet: rossz szagok jönnek az eszközből, a felgyülemlő por miatt koszos levegő kering a lakásban, amit megéreznek a helyiségben tartózkodó személyek is. Volt olyan ügyfelünk, aki a klíma tisztítás után úgy érezte, hogy elmúlt a korábban szemszárazságnak érzékelt kellemetlen szemkörnyéki viszketés.

Az elhanyagolt klíma élettartama csökken

Egy klíma beszerzése, felszerelése gyakran nagyon költséges lehet. Ugyan a légkondícionálók ára ma már nem annyira magas mint néhány évtizeddel korábban, de így is nagy terhet jelenthet a családoknak. Érdemes ezért karban tartani és elvégezni a klíma tisztítást évente legalább egyszer. Ha a karbantartás elmarad, a légkondi élettartama csökken, sőt gyakran a garanciát is elveszíti (ez természetesen a gyártó vállalásától függ, amit a garanciális feltételek között érdemes ellenőrizni).

Klíma tisztítás gyakorisága

A szakmában általában azt javasoljuk, hogy évente legalább egyszer kerüljön sor a klímatisztításra. Ugyanakkor nem lehet ilyen könnyen megállapítani a szükséges gyakoriságot. A klíma tisztítás szükségessége függ:

 • a használat gyakoriságától
 • a használat módjától (intézményi vagy otthoni)
 • a berendezés típusától

Amennyiben otthoni klímáról van szó, javasoljuk, hogy gondolja át, milyen gyakran használja. Ha nyáron minden nap megy a klíma, akkor érdemes évente egyszer szakértő segítségével elvégezni a tisztítást (ebben mi is tudunk segíteni, ismerje meg a feltételeket itt). Ezen kívül viszont Ön is tehet a klíma megfelelő állapotáért: legalább egyszer végezze el a szűrők takarítását otthon, házilag két professzionális klíma tisztítás között. Ezzel biztosíthatja, hogy nem rakódik le benne a por és nem alakul ki gombásodás.

klíma tisztítás menete akár otthonról is

Légkondi tisztítás otthon – klímatisztítás házilag

A légkondikat egy átlagos felhasználó nem tudja olyan minőségben tisztítani, mint egy hozzáértő szakember. Ettől függetlenül laikusként is el lehet végezni a légkondi tisztítást házilag. Beltéri egységek esetében ennek a módja a következő:

 1. A klímához csak akkor szabad hozzányúlni, ha már nincs áram alatt. Először mindenképp áramtalanítsa a készüléket, különben komoly balesetet szenvedhet.
 2. Ezt követően keresse meg, hogy hol lehet felhajtani (esetleg lepattintani) a légkondi fedőlapját. A legtöbb készüléken ez könnyedén megtehető, de ha elolvassa a használati utasítást, megtalálja a megfelelő módszert.
 3. Ekkor meglátja a szűrőket, melyeket óvatosan ki lehet venni a készülékből (általában ki kell csúsztani).
 4. A szűrőket tisztítsa meg óvatosan meleg (de nem forrásban lévő) vízzel. Ehhez nyugodtan használhat enyhény vegyszeres, például szappanos vizet.
 5. Teljesen szárítsa ki a szűrőket. Nedves állapotban nem szabad visszatenni.
 6. A szűrők száradása alatt ki lehet tisztítani a poros lamellákat. Ehhez használhatunk professzionális gőztisztítót, de egy porszívó is segítségünkre lehet.
 7. Gőztisztítás esetében meg kell várni, hogy a klíma teljesen megszáradjon. Addig semmi esetre ne helyezze áram alá a készüléket.
 8. A boltokban lehet klímatisztító habot vásárolni. Ezzel érdemes befújni a készüléket. A hab segít elpusztítani a megmaradt kórokozókat, mivel fertőtlenítőt tartalmaz.
 9. Ismét várjuk meg, hogy megszáradjon a készülék. Ezután helyezzük vissza a száraz szűrőt.
 10. Most már újból áram alá lehet helyezni a készüléket. Nyissuk ki az ablakokat és indítsuk el a klímát. 5-10 perc alatt a rendszer kifújja a megmarad klímatisztító habot, így nem lesz semmilyen szaga a készüléknek.

A klíma tisztítás nem helyettesíti a szakember által végzett munkát, csak kiegészíti azt. Ha teheti, mindenképp hívjon hozzáértő szakértőt is, hiszen a házi praktikák nem teljeskörű megoldások.

Bejegyzés megosztása

Facebook
Email