Gáz fűtés vagy Klímás/hőszivattyús fűtés?

Gáz fűtés vagy Klímás/hőszivattyús fűtés?

Mennyibe kerül klímával fűteni?

Már rég elmúlt az az idő amikor az emberek összehúzták a szemöldöküket, és csak lesajnálóan néztek rád, hogy milyen maradi vagy… árammal fűtesz???
Hát ami igaz az igaz, árammal tényleg költségesebb fűteni mint gázzal. De a Klímás fűtésnél az áram csak a plusz hő, a Klíma hűtőközeg sűrítése által előállított hőhöz. Nyilván a Klíma kompresszornak van fogyasztása, például egy 3,5 KW-os készülék 0,9 KW áramot fogyaszt óránként, ami 39 Ft ( – rezsicsökkentés)!  Tehát kijelenthető, hogy jóval költségkímélőbb Klímával fűteni mint Gázzal.

A klímás fűtése előnye az, hogy a levegőt, nagy sebességgel fűti fel, és ezután csak szinten tart, nem állandóan megy a kompresszor. Az inverternek köszönhetően nincs nagy indítóáram felvétel, és a hőmérséklet elérés előtt már leszabályozza a motor sebességet.

Új építésű ingatlanoknál a Gáz fűtés kiépítése a csonktól a kéményig 1,5 – 2 Millió Forint is lehet. És akár hetekig is eltarthat. Ez egy klímánál/hőszivattyúnál akár egy nap alatt elkészül.

Egy kis matek:
Ehhez egy új mértékegységgel kell megismerkednünk az “SCOP” értékkel. Ez minden klímaberendezésen kötelező jelleggel szerepel, jelentése “fűtési jóságfok”. Ez a mértékegység mutatja meg, hogy 1 KW felvett áramból, hány KW hőenergiát állít elő a berendezésünk.

Nézzük akkor először a gáz árakat: 1m3 gáz ára 103-120 Ft. Az elért fűtési eredmény függ a gázkészülék minőségétől, modernségétől. 1m3 gáz 9,5 KWh= 1KW energia 13,65 Ft

A Klímaberendezéseknél az egyenlet a következő: Érdemes fűtésre 4 SCOP vagy e feletti berendezést vásárolni,  ami azt jelenti, hogy 37 Ft/ KW áron számolva 4-es SCOP érték esetén az összeg 9,25 Ft.

Tehát a képlet egyszerű, a hazai árak, és az időjárási szokások fényében érdemesebb Inverteres légkondival fűteni, mint gázzal!

Három fontos “ZÖLD” gondolat a következőkben.
Ha mindenki felelősen gondolkodna az üvegházhatással kapcsolatban, sokkal kevesebb széndioxidot állítanánk elő, mint eddig. A feltételek mára már adottak, egy Zöldebb világ megteremtésére. A napenergia óriási energiaforrás, amit hazánk nagyon csekély mértékben használt ki eddig. A Klímás/hőszivattyús rendszerek legjobb párosítás a napelemhez. Főleg új építésnél éri meg, mert a Gáz kiépítésének az árát bele lehet tenni a rendszerbe. Az így épült házak 0% CO kibocsátásúak lesznek. A környezettudatosság ma már nem “Úri hóbort” , mivel a Klíma és napelem árak is jóval lejjebb kúsztak, mint akár 2-3 éve voltak. Viszont ezt a témát nem szabad csak a pénzügyi oldaláról megközelíteni, mert a világ amit kaptunk a mi felelősségünk, hogy az unokáink is megkapják e? Tehát ez a szemlélet is a 0%CO kibocsátású fűtés rendszerek felé mutatnak.

A szmogriadók sajnos a téli hónapok mindennapos velejárói.
A sok légúti betegség oka a szennyezett levegő, sőt aki ilyen helyen él akár asztmatikus betegség is kialakulhat. Főleg a vidéki, kertes házas régióban, a jó öreg vegyes kazánok birodalmában, a téli estéken szennyezettebb a levegő mint Pesten hétfő reggel, a csúcsban. Ennek az oka a nedves fával fűtés, vagy ne adj Isten az egyéb háztartási szemét eltüzelése. Ismét a pénz…ma már a jobb minőségű hasított akác, Tölgy köbmétere a gáz árakat is túlszárnyalja, nem beszélve a Klímás fűtés áraknál. Tehát ez is a Klímás fűtés felé billenti a mérleget.

A globális Felmelegedés okozója a magas CO kibocsátás.
Földünk úgy lett megalkotva mint egy élő szervezet. Ha mindennap mérget eszünk, iszunk garantáltan megbetegszünk. A füstgázok megzavarják ezt a globális rendszert, és átalakítják az időjárási szokásokat. Nem feltétlenül melegszik az időjárás, hanem extrémmé válik, és a szélsőségek miatt nem várt katasztrófák is megjelenhetnek. A golf áramlás irányának az átalakulásától, a tavasz esőzéses hónapok eltolódásán át egészen az júliusi havazásig elmehet a történet. Ezek a hatások Afrikát, és a fejlődő régiót még inkább sújtják, mivel a föld ezen részei nincsenek gazdaságilag felkészülve ezekre a szélsőséges időjárási megnyilvánulásokra. Ha egy kicsit tudatosabban gondolkodunk, leállunk, vagy csökkentjük a CO kibocsájtásunkat a mikro környezetünkben.

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email